Magyarország első cloud computing blogja

Portré: Robert Noyce - Szilícium-völgy polgármestere

2024/07/01. - írta: Nagypál Márton

Robert Noyce neve talán nem cseng ismerősen a legtöbb ember számára, de az általa kifejlesztett technológia nélkül a modern világunk teljességgel más lenne. Noyce-t az integrált áramkör (IC) atyjaként tartják számon, ami a számítógépek, okostelefonok és más elektronikai eszközök alapvető építőköve.

Folytatva az előző Portré részben a témát, Robert Noyce-ról és munkásságáról olvashatsz egy rövid áttekintést. Noyce 1927. december 12.-én született Egyesült Államokbeli Iowa államban, és már fiatalon is érdeklődött a technológia iránt. A Massachusetts Institute of Technology-n (MIT) fizikai diplomát szerzett, majd a Bell Labs-nél kezdett el dolgozni, ahol tranzisztorok fejlesztésén dolgozott.

robert-noyce-toolshero.jpg

1957-ben kilépett a Bell Labs-től, hogy csatlakozzon egy újonnan alapított tranzisztorokat gyártó céghez, a Shockley Semiconductorhoz. Itt fejlesztette ki az első, szilíciummal készült monolit integrált áramkört, amelyet 1959 júliusában szabadalmaztatott. Ez a mérföldkőnek számító találmány forradalmasította az elektronikát, és a modern számítógépek, okostelefonok és más elektronikai eszközök alapját jelentette. Lehetővé tette a kisebb, olcsóbb és hatékonyabb elektronikai eszközök gyártását, ami a számítógépek és más elektronikai eszközök széles körű elterjedéséhez vezetett.

Noyce áramköre abban különbözött Jack Kilby 1958-as integrált áramkörétől, hogy szilícium lapkát használt germánium helyett. A szilícium tartósabbnak és megbízhatóbbnak bizonyult, és lehetővé tette a bonyolultabb áramkörök gyártását. Ezenkívül Noyce a "planár technológiát" alkalmazta, ami egy hatékonyabb gyártási folyamatot tett lehetővé. Az errről az IC-ről alábbi képen láthatod.

fairchild_ic.jpg

Noyce nemcsak az IC-k megalkotásában játszott kulcsszerepet, de 1968-ban ott hagyva a Shockley Semiconductort, az Intel Corporation egyik alapítója is volt Gordon Moore és Andrew Grove mellett. Az Intel jelenleg a világ legnagyobb félvezetőgyártója, és Noyce munkája alapvetően meghatározta a cég sikerét. De erről később esetleg egy másik bejegyzésben.

Noyce 62 évesen, 1990. június 3.-án hunyt el, de öröksége tovább él. Őt tartják a Szilícium-völgy atyjának, és munkássága nélkül a modern világunk más lenne.

Az optimizmus az innováció alapvető összetevője.

- Robert Noyce -

Ha szívesen olvasnál még róla és munkásságáról, akkor ajánlom figyelmedbe az alábbi olvasnivalókat:

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://webpackagetech.blog.hu/api/trackback/id/tr5318435315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása