Magyarország első cloud computing blogja

Portré: Jack Kilby - Az integrált áramkör atyja

2024/06/20. - írta: Nagypál Márton

Az első működő integrált áramkör története

19 éve, 2005. június 20-án hunyt el az a személy, aki jelentősen hozzájárult az integrált áramkörök, az IC-k feltalálásához. Az Instagramon futó Portré című sorozat ebben a részében Jack Kilbyről olvashatsz. Munkásságával hatalmas befolyással volt az elektronika és a számítástechnika világára. A találmánya, az integrált áramkör, nemcsak megváltoztatta az ipart, hanem egy teljesen új technológiai korszakot indított el. Továbbá kitérek Robert Noyce-ra is, aki az integrált áramkör másik jelentős feltalálója volt. Közös munkájuk révén az IC-k váltak a modern elektronikai eszközök alapköveivé.

Jack Kilby IC-kkelKezdetek

Jack St. Clair Kilby 1923. november 8-án született Jefferson Cityben, Missouriban. Gyerekkorától kezdve érdekelte az elektronika, és ez a szenvedély vezette el az Illinois-i Egyetemre, ahol 1947-ben szerzett elektromérnöki diplomát. Tovább folytatta tanulmányait, és 1950-ben megszerezte mesterdiplomáját a Wisconsini Egyetemen.

A Texas Instruments-hez vezető út

Kilby 1958-ban csatlakozott a Texas Instrumentshez (TI) Dallasban. Az akkoriban uralkodó "nyári szünet" időszakában, amikor a legtöbb mérnök szabadságra ment, Kilby egyedül dolgozott, és ez idő alatt született meg az integrált áramkör koncepciója. 1958 szeptemberében bemutatta az első működő integrált áramkört, amely egy germánium darabon lévő oszcillátorból és flip-flop áramkörből állt.

Az IC-k jelentősége

Az integrált áramkör, vagy IC, alapvetően megváltoztatta az elektronikai eszközök tervezését és gyártását. Az IC lehetővé tette a különböző elektronikai komponensek (tranzisztorok, diódák, ellenállások és kondenzátorok) egyetlen kis szilícium lapkára való integrálását. Ezáltal az áramkörök sokkal kisebbek, gyorsabbak és megbízhatóbbak lettek.

Az IC-k forradalmi jelentőségét az alábbiakban foglalhatjuk össze:

  • Méret és Hordozhatóság: Az integrált áramkörök kis méretük miatt lehetővé tették a hordozható és kompakt elektronikai eszközök létrehozását.
  • Teljesítmény és Hatékonyság: Az IC-k magasabb sebességet és hatékonyságot biztosítanak a különálló alkatrészekkel szemben.
  • Megbízhatóság és Költséghatékonyság: Az IC-k kevesebb hibalehetőséget kínálnak és nagy mennyiségben gyártva költséghatékonyak.

További találmányok és elismerések

Kilby nemcsak az IC feltalálásában jeleskedett, hanem más jelentős találmányokat is létrehozott:

  • Hordozható Számológép: Kilby részt vett a világ első hordozható számológépének kifejlesztésében 1967-ben, ami szintén forradalmi jelentőségű volt.
  • Termikus Nyomtatás: Kifejlesztette a termikus nyomtatási technológiát, amely ma is széles körben használt különféle eszközökben.

Munkásságát számos elismeréssel jutalmazták, többek között 2000-ben megkapta a fizikai Nobel-díjat, és 1969-ben az Egyesült Államok National Medal of Science díját is elnyerte.

Robert Noyce és Az IC Fejlődése

Bár Jack Kilby bemutatta az első működő integrált áramkört, érdemes megemlíteni Robert Noyce nevét is, aki a Fairchild Semiconductor társalapítójaként 1959-ben szabadalmaztatta saját verzióját az integrált áramkörről. Noyce szilíciumot használt, és fejlesztései révén hozzájárult az IC-k gyártási folyamatainak tökéletesítéséhez. Később, 1968-ban, társalapítója lett az Intel Corporation-nek.

Kilby Öröksége

Jack Kilby munkássága forradalmasította az elektronikát és a számítástechnikát. Az integrált áramkörök révén lehetővé váltak a modern számítógépek, mobiltelefonok, és számos egyéb elektronikai eszköz, amelyek ma már mindennapjaink részévé váltak.

Kilby 2005. június 20-án hunyt el Dallasban, de öröksége tovább él minden egyes modern elektronikai eszközben, amely az ő úttörő munkájának köszönhetően jöhetett létre. Az alábbi néhány perces, rövid Texas Instruments videójában rövid áttekintést láthatsz Kilby-ről.

Zárszó

Jack Kilby és az integrált áramkör története egy inspiráló példa arra, hogyan változtathatja meg egyetlen találmány a világot. Az IC-k nélkülözhetetlenek a mai technológiai társadalomban, és Kilby munkássága örökre beírta nevét az elektronika és a számítástechnika történetébe. Következő bejegyzésemben Robert Noyce életét és hozzájárulását fogom bemutatni, aki szintén kulcsszereplője volt az integrált áramkörök fejlesztésének. Addig is nézz körbe a KönyvSarok bejegyzései között!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://webpackagetech.blog.hu/api/trackback/id/tr7218430391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása