Magyarország első cloud computing blogja

Hogyan használjuk a GIT-et nem csak fejlesztőként?

2024/07/15. - írta: Nagypál Márton

A modern szoftverfejlesztés egyik legfontosabb eszköze a verziókezelés. Képzeld el, hogy több fejlesztő egy időben dolgozik ugyanazon a projekten, és mindannyian különböző változtatásokat hajtanak végre a kódbázison. Hogyan lehet ezt hatékonyan kezelni anélkül, hogy káosz alakulna ki? Itt lép a képbe a verziókezelés, és annak egyik legnépszerűbb eszköze, a GIT.

Mi is az a verziókezelés?

A verziókezelés egy olyan rendszer, amely lehetővé teszi a fájlok változásainak nyomon követését az idő folyamán. Legyen szó forráskódról, dokumentációról vagy bármilyen más típusú fájlról, a verziókezelés segítségével visszanézhetjük a fájlok korábbi állapotait, összehasonlíthatjuk a változásokat, és szükség esetén visszaállíthatjuk a korábbi verziókat.

Miért fontos a verziókezelés?

  • Visszakereshetőség
    • Bármikor visszatérhetünk egy korábbi állapothoz, ha valami balul sül el
  • Együttműködés
    • Több fejlesztő is egyszerre dolgozhat ugyanazon a projekten anélkül, hogy összekeverednének a változások.
  • Biztonság
    • A változások nyomon követése révén mindig tudjuk, ki mit és mikor módosított.
  • Kísérletezés
    • Új funkciókat vagy javításokat próbálhatunk ki anélkül, hogy az alap projektet veszélyeztetnénk.

A GIT bemutatása

A GIT a világ egyik legelterjedtebb verziókezelő rendszere, amelyet Linus Torvalds, a Linux operációs rendszer megalkotója hozott létre. A GIT különlegessége abban rejlik, hogy egy elosztott verziókezelő rendszer, vagyis minden fejlesztő saját teljes értékű verzióval rendelkezik a projektből.tengrai_image_1721094503_4338899.png

A GIT története

A GIT története 2005-ben kezdődött, amikor a Linux Kernel fejlesztői számára szükségessé vált egy új verziókezelő rendszer kifejlesztése. Az addig használt BitKeeper licencelési feltételeinek megváltozása miatt a fejlesztők egy nyílt forráskódú, megbízható és hatékony rendszert kerestek. Linus Torvalds, a Linux Kernel megalkotója úgy döntött, hogy saját rendszert fejleszt, amely megfelel ezeknek az elvárásoknak. Így született meg a GIT, amely gyorsan elnyerte a Linux fejlesztőközösség tetszését és gyorsan elterjedt a projektben.

A GIT első változata 2005 áprilisában jelent meg, és különleges tervezési elveinek köszönhetően, mint az elosztott tárolás, a gyorsaság és a változások hatékony kezelése, hamarosan népszerűvé vált a fejlesztők körében. A nyílt forráskódú fejlesztési modell és a közösségi hozzájárulások révén a GIT folyamatosan fejlődött, és ma már számos nagyvállalat és nyílt forráskódú projekt használja. A GIT sikerének köszönhetően a verziókezelés terén de facto szabvánnyá vált, és nélkülözhetetlen eszköze lett a modern szoftverfejlesztésnek.

GIT alapfogalmak

  • Repository (repo)
    • A projekt teljes története, beleértve minden verziót és változtatást.
  • Commit
    • Egy változtatás, amely egy vagy több fájl módosítását tartalmazza. Olyan, mint egy pillanatkép a projekt állapotáról.
  • Branch
    • Egy párhuzamos fejlesztési vonal, amely lehetővé teszi új funkciók vagy javítások elkülönített fejlesztését.
  • Merge
    • Két ág összeolvasztása, amikor a különböző változtatásokat egyesítjük.
  • Clone
    • Egy repository másolata, amelyet a saját gépünkre letöltünk.

1_e1jdyrkin1hral67-ckalw.webp

GIT használati alapok

Feladat Parancs Leírás
1. Repository létrehozása git init Ezzel a parancssal hozhatunk létre egy új GIT repository-t. Ez létrehoz egy .git könyvtárat, amely tartalmazza a repository összes adatát és történetét.
2. Fájlok hozzáadása és commit git add .
git commit -m "Első commit"
Az add parancs hozzáadja a fájlokat a következő commithoz, a commit pedig rögzíti ezeket a változtatásokat a repository-ban.
3. Branch létrehozása és váltás git branch új-funkció
git checkout új-funkció
Az új-funkció néven létrehozunk egy új ágat, majd átváltunk erre az ágra a checkout parancs segítségével.
4. Merge git checkout main
git merge új-funkció
Visszaváltunk a main ágra, majd összeolvasztjuk az új-funkció ágat a main ággal.

További lehetősége

A GIT nemcsak alapvető verziókezelést tesz lehetővé, hanem sokkal többet is kínál. Használhatunk távoli repository-kat, mint például a GitHub vagy a GitLab, ahol a csapat tagjai közösen dolgozhatnak a projekteken. Ezen kívül a GIT rengeteg haladó funkcióval rendelkezik, mint a `rebase`, `cherry-pick` vagy a `stash`, amelyek még nagyobb rugalmasságot biztosítanak a fejlesztés során.

Záró gondolatok

A GIT és általában a verziókezelés alapvető eszközei a modern szoftverfejlesztésnek. Nemcsak hogy megkönnyítik az együttműködést, de lehetővé teszik a biztonságos és hatékony fejlesztést is. Ha még nem használtál GIT-et, itt az ideje belevágni és felfedezni ennek a fantasztikus eszköznek a lehetőségeit. A verziókezelés olyan, mint a kódolás művészete: minden commit egy új ecsetvonás, minden branch egy új irány, és minden merge egy új alkotás megszületése.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://webpackagetech.blog.hu/api/trackback/id/tr2018446493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása